PDA

Orijinalini Görmek İçin Tıklayın : Kahvenin Serüveni

crassh
09-04-2009, 22:48
Kahvenin Serüveni

http://www.cafecrown.com/kahvehane/images/kahvekesif.png Kaffa'dan Kahveye

Bir anlatıya göre, kahve 11. yüzyılın ilk yarısında, Habeşistan topraklarında Kaldi isimli bir çoban tarafından keşfedildi. Kaldi, keçilerinin bir çalının meyvelerini yedikten sonra daha hareketli olduklarını gözlemleyince meyveleri kendisi de denedi. Meyveler çobana da beklenmedik bir enerji verince, bu meyvelerin marifeti kısa sürede tüm bölgeye yayıldı ve meyveler o bölgenin adıyla anılmaya başlandı: Kaffa.

Ünü Arap tüccarlar tarafından da duyulan kahve çekirdekleri, ticaret yollarıyla Arap Yarımadası’na geldi. İlk defa Yemen’de ekildi, kahve bahçeleri kuruldu.
http://www.cafecrown.com/kahvehane/images/turklerkahve.png Kahve Türklerle buluşuyor...

Tüccarlar ve gemiciler tarafından Avrupa’ya yayılan kahve tanelerini, İstanbul’a 16. yüzyılın ortalarında Yemen Valisi Özdemir Paşa tanıttı. İlk defa İstanbul’da kahve taneleri açık ateşte kavrulup, öğütüldü; öğütülen kahve; su ile kaynatıldı ve yeni bir içim şekli olarak fincanlardaki yerini aldı. Günümüzde içtiğimiz espresso ve filtre kahvenin atası o günlerde yapılan Türk Kahvesi'ydi. 16. yüzyılın ortalarında kahve Mısır, Suriye, İran ve Osmanlı topraklarında içiliyordu. Dünyadaki ilk kahvehane bu dönemde; “Kiva” adıyla 1554 yılında İstanbul’ da açıldı ve böylece kahvehane kültürü yayılmaya başladı. Istanbul’da açılan bu ilk kahvehanenin ardından, tüm Avrupa’da benzer yerler açılmaya başladı. 17. yüzyılın ilk yarısında İtalya’nın liman kentlerinde bulunan kahve, hala ticari bir mal değilken, 1650 yılında çaya olan düşkünlükleriyle tanınan İngilizler'in fincanlarındaydı. İngiltere’deki ilk kahvehanenin Yakup isimli bir Türk Yahudi tarafından açıldığını biliyor muydunuz? XIV. Louis zamanında Fransız Sosyetesi kahve ile tanıştı.Fransa’ya kahveyi ikram eden ilk kişi de Osmanlı’nın 1669 yılındaki Fransa Büyükelçisi'ydi. 1683 yılında kahve Viyana’ya ulaştı. Viyana topraklarına ilk kahve Yeniçeriler tarafından götürülmüştü. Yeniçeriler, meşhur Viyana Kuşatması sırasında yanlarında getirdikleri kahveleri Viyana’da bırakmışlardı. 17. yüzyılın sonunda kahve bütün Avrupa’ya yayılmıştı. Fransızlar’ın Amerika’ya kahveyi götürmesiyle 1727 yılında Brezilya’da kahve üretimi başladı. Dünya Hazır Kahve ile tanışıyor...

http://www.cafecrown.com/kahvehane/images/kahvedunya.png Kahve bitkisi ılık ve tropikal iklimde yetişir. Olgunlaşan meyveler kahve çekirdeklerinden ayrıldıktan sonra; güneşin altına serilerek kurutulur; Kabuğundan ayrılan kahve taneleri ocaklarda kavrulur ve öğütülür. Hazır kahvenin üretim aşaması kahvenin öğütülmesi sonrasında başlar. Kahve taneleri yüksek (155-180°c arası) ısıdaki suda çözülür; kahvenin özü böylece suya geçer. Daha sonrasında kurutma işlemleriyle su buharlaştırılır ve kahvenin özü sudan ayrılmış olur Hazır kahve üretimine ait ilk yazılı kaynaklara 1771 yılında İngiltere’de rastlanmıştır. 1901 yılında Japonya’da Sartori Kato ilk defa toz hazır kahveyi üretmiştir. 5 yıl sonra Guatemala’da yasayan İngiliz kimyager George Constant Washington, Kato’nun buluşunu geliştirmiş ve hazır kahve üretiminde günümüzde de kullanılan metodu bulmuştur.

kamen
09-04-2009, 23:11
daha fazlası için daha az zahmete katlanmak istiyorum onelan

mikurukachi
09-04-2009, 23:41
çay gıbısı yok bence :cigara:

=TuO=
10-04-2009, 10:12
kahve güzeldir ya, her türlü gideri var :D

z n p
10-04-2009, 10:20
kahvesiz bi hayat düşünemiyorum :love:
damarlarımda kan yerine kahve dolaşıyor o derece bağımlıyım :silly :D

Bab VerLoren
10-04-2009, 11:38
ben sadece icerim :D

eva
10-04-2009, 11:40
jacobs 3u 1 arada cok severim, severdim... yeni paketteki jacobslar hic guzel degil :(

Umo
10-04-2009, 11:45
ablacımbeni düşün
think me

Beeengbeng
10-06-2009, 08:25
kahve kahve kahve .q hakkaten benim için konu dışında olması gereken bi konu yaşamsal önem arzetmesinden sebep :D ancak nescafeden çok hazzetmem, hazzetmem derken sigarasız kaldığında arkadaşının başka marka sigarasını içmekle eşdeğer benim için. kahve makinasına da para verememiştim aile evimden uzaklaştıktan sonra, french press denen şeyden almıştım ve zamanla anladım ki makinadan çok daha güzel bir kahve sunuyor kesinlikle.

madhouse
10-06-2009, 09:19
4 dk da kahven hazır dimi :silly

oziloz
10-06-2009, 09:20
Kahveyi şekerli içenleri dövmek istiyorum

eva
10-06-2009, 10:01
3ü 1 aradaya şeker koyup içiyorum ozi senin için bi sakıncası var mı? :silly

oziloz
10-06-2009, 10:42
var, seni dövmek istiyorum.

=TuO=
10-06-2009, 11:33
oziye katılıyorum, ozi kahveye şeker atanlarla tenis oynayalım, bi sen koy, bide ben...

eva
10-06-2009, 11:38
ama :(

bansheinator
10-06-2009, 12:44
kahve hususunda hergün yeni rekorlara koşuyorum.

oziloz
10-06-2009, 12:55
oziye katılıyorum, ozi kahveye şeker atanlarla tenis oynayalım, bi sen koy, bide ben...

olur kenk. hatta ben daha da ileri gidiyorum.

kahveye şeker koyanlara her içmedikleri şekerli kahve için 1 bardak şerbet ısmarlıyorum.

Beeengbeng
10-06-2009, 20:37
şekerle içenler de adam toplasın şekersiz içenler de... kim kazanır?

pilavustunout
11-06-2009, 01:13
'' türk kahvesi '' başka tanımam.

J i n x
11-06-2009, 02:17
mırra var mı

=TuO=
11-06-2009, 11:22
ulan kahveye şeker atmak, yemeklere tuz değilde şekere atmaya benzer mk, olayı acı içmektir zaten...

Beeengbeng
11-06-2009, 11:29
mırra var mı
ben mırra denemeyi istiyorum yahu

ulan kahveye şeker atmak, yemeklere tuz değilde şekere atmaya benzer mk, olayı acı içmektir zaten...
zeytinyağlı yemeklere şeker atılır misal

bansheinator
11-06-2009, 11:31
kahveyi şekerle içmek kadar sütlü içmek de hayret verici :D

Beeengbeng
11-06-2009, 11:32
benim votkayı sütle içen arkadaşım var :(

eva
11-06-2009, 17:08
kahveyi şekerle içmek kadar sütlü içmek de hayret verici :D

bol sütlü ve bol şekerli içiyorum :mad: