PDA

Orijinalini Görmek İçin Tıklayın : Diş gıcırdatma (Bruxizm)

z n p
29-08-2009, 13:26
Bruksizm (diş gıcırdatma) genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır. Toplumumuzda sık rastlanır. Genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersizdir.

Diş gıcırdatmanın sebepleri nelerdir?

Bruksizmin (diş gıcırdatması) oluş nedenleri hakkında çeşitli görüşler vardır. Bazı araştırmacılar buruksizmin dişler arasındaki kapanış ilişkisinin bozulmasından kaynaklandığını, bazıları santral sinir sistemindeki bir hastalığın neden olduğunu bazı araştırmacılar da bu iki nedeni de kapsayan çok yönlü bir problem olduğunu ileri sürmektedirler.

Duygusal stresler (Herkes stresin bruksizmin nedenleri arasında en önemli faktör olduğu konusunda fikir birliği içerisindedir. Vücudumuzda stres belirtilerini ilk olarak gördüğümüz yer ağız dokularıdır. Stres bruksizmin hem oluş nedeni hem de olayın şiddetini artıran en önemli faktör olarak belirlenmiştir.)

Aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmak
Malokluzyon (dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozukluklar)

Diş gıcırdatması sonucu ağız ve dokularında ne tür rahatsızlıklar oluşur ve belirtileri nelerdir?

Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma: Dişlerin birbirleri ile sürtünmesi sonucunda oluşan aşınma tüm dişleri kapsayabilirse de özellikle ön dişlerde daha etkilidir.

Dişlerde kırılma: Dişleri sıkma ve gıcırdatma sonucunda ön dişlerin köşelerinde arka dişlerin çıkıntılı kısımlarında mikro çatlaklar oluşur. Röntgen ile saptanamayan bu çatlaklar zamanla büyüyerek dişlerin kırılmasına neden olur.

Dişlerde aşırı hassasiyet: Genellikle soğuğa karşı hassasiyet gelişir. Ani diş sızlamaları başlar. (Bakınız, Diş Hassasiyeti)

Diş etinin geriye çekilmesi ve genellikle bununla birlikte oluşan dişin boynunda diş eti hizasında oluşan çentik şeklindeki aşınmalar: Bu durumun oluşmasına neden olarak ilerleyen yaşa bağlı diş eti çekilmesi ya da aşırı baskı uygulanarak yapılan diş fırçalama gösteriliyorsa da , bruksizm hastalığının dişlerde bu gibi oluşumlara neden olduğu bilinmelidir. (Bakınız, Dişeti Hastalığı)

Dişlerde sallanma: Yıllar süren gıcırdatma sonucu dişler gevşeyerek sallanmaya başlar. Aşırı basınç dişleri saran kemik desteğinin kaybolmasına neden olur. Bu durumu telafi etmek için dişlerin kökleri hizasında ekstra kemik çıkıntıları gelişir.

Yanaklarda iritasyon (tahriş): Özellikle dişleri birbirlerine temas ettikleri kapanış çizgisi hizasında, yanağın iç kısmında çizgi ya da kabartı şeklinde fibröz bir oluşum meydana gelir. Bu oluşum nedeni ile sıklıkla "yanak ısırma" olayı ile karşılaşılır.

Kas ağrısı: Özellikle şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması bu bölgelerde kas ağrısına neden olur.

Baş ağrısı: yukarıda belirtilen kas ağrısı zaman zaman baş ağrısı şeklinde kendini gösterir.

Çene ekleminde ağrı : Çene eklemine aşırı yüklenilme nedeni ile eklemde ağrı, çıtırtı ve kenetlenme olabilmektedir.

Bu belirtiler diş gıcırdatmasının hemen başlangıcından itibaren ortaya çıkmaz. Olayın şiddetine ve süresine göre bazen yıllar sonra görülebilmektedir. Çoğunlukla belirtilerin tümü birden olmayabilir. Bazen çok az belirti gösterebilir.

Tedavi

Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır

Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları", diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilmektedir.

Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir:

Stres terapisi,
Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler,
Kas gevşetici ilaç uygulaması,
Hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi,
Eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları.

kaynak: http://www.hekimim.com/merak_ettikleriniz/dis_gicirdatma/dis_gicirdatma.htm

z n p
29-08-2009, 13:32
Ozi'nin dediğine göre baya güçlü bir şekilde yapıyormuşum bunu özellikle şu son günlerde daha çok oluyormuş :rolleyes:
Etkilerini fazlasıyla hissediyorum zaten. dişlerim baya bi aşınmaya hassaslaşmaya başladı başağrısı senelerdir vazgeçilmezim zaten, ense / omuz/ çene ağrılarımda cilası :rolleyes:

aura
29-08-2009, 14:05
Ozi'nin dediğine göre baya güçlü bir şekilde yapıyormuşum bunu özellikle şu son günlerde daha çok oluyormuş :rolleyes:
Etkilerini fazlasıyla hissediyorum zaten. dişlerim baya bi aşınmaya hassaslaşmaya başladı başağrısı senelerdir vazgeçilmezim zaten, ense / omuz/ çene ağrılarımda cilası :rolleyes:
az değil.dişlerinin üzerine tam 200 kilo yük biner gıcırdatma esnasında.benimkiler paramparça oldu :(

z n p
29-08-2009, 14:11
valla fena ya :s benim parçalanmadı henüz ama uçları baya baya bi aşınmaya başladı
son 3-4 senedir çene ağrılarım oluyordu zaten ama nedenini anlamıyordum bi türlü, başağrılarımda öyle senelerdir var
ozi'ninde gözlemleriyle sorunun bu olduğunu anlamış olduk :D şimdi bir dişçiye gidip çözüm bulmak lazım yoksa kıracam ben de dişleri az kaldı :rolleyes:

J i n x
29-08-2009, 14:30
:D

kardeşim de çok fena gacırdatıo,içim cız edio..
tokat atıyorum uyansın veya afallasın da yapmasın diye

z n p
29-08-2009, 14:55
ozi'ye diyorum uyandır yaparken diye uyandırmadı hiç
parmağını sokuyormuş ağzıma ısırıyorsun diyo hiç farkında değilim asduhsda :D
bigün koparacam parmağını o olacak :silly

rudon
29-08-2009, 16:37
ben küçükken babam yapardı, şimdilerde yapmıyor geçti kendi kendine :D

Septik
29-08-2009, 20:57
Yanımda diş gıcırdatan biri olursa o gece haram oluyo. :( En yakın arkadaşımda 1 hafta falan kalmıştım, kız dişlerini gıcırdatıyodu. Cafemizahta banshee açmıştı bu başlığı, oraya yazmıştım şikayetimi sağolsun papatya yolladı bana. :canim

Başka bi arkadaşım da alkol aldığımda gıcırdatıyorum diyo ama ne zaman aynı odada kalsak gıcırdatıyo dişlerini :D

Mihver
29-08-2009, 21:30
alkol malkol bahane..:D ablam iki sene işsiz gezdi her gece düzenli olarak yapıyordu, biri beni rüyamda kemiriyordu sanki. Ruhsal nedenlerden kaynaklı biraz. İnsanın yaşadıklarını içine atması bastırması vs...

aura
29-08-2009, 22:33
valla fena ya :s benim parçalanmadı henüz ama uçları baya baya bi aşınmaya başladı
son 3-4 senedir çene ağrılarım oluyordu zaten ama nedenini anlamıyordum bi türlü, başağrılarımda öyle senelerdir var
ozi'ninde gözlemleriyle sorunun bu olduğunu anlamış olduk :D şimdi bir dişçiye gidip çözüm bulmak lazım yoksa kıracam ben de dişleri az kaldı :rolleyes:
tabi.benim de öyle aşındı.abarttım parçalandı diye.reflüde,gastritte de oluyo bruksizm.ama stresli insanlarda daha fazla.çene eklemini de bozarak baş ağrısı yapabiliyo.gece kullanılan ağızlıklar var (boksörlerdeki gibi).veya antidepresan kullanılabilir geceleri.mesela 10 mg laroxyl.

PeNTaGRaM
30-08-2009, 04:23
taa yurtta kaldığım vakit oda arkadaşım da çok gıcırtatırdı dişlerini

oŋυrov
30-08-2009, 06:20
ben bunu 10 yaşında felan ken yapıyordum. abim le de aynı odada kalıyoruz o dönemler, her neyse bir gece bir gün uyandırdı kes artık dedi he dedim tekrar yapmışım tekrar uyandırdı. bende yine bi süre susup tekrar başlamışım. bu sefer süratıma patlattı bi tane. :D o günden bu yana yapmam..

ama...

işin enteresan kısmı benden sonra abim başladı bu olaya. aradan yıllar geçmesine rağmen bazı dönemlerde tekrar yapıyormuş bunu. söyleyeyim de yengeme yerleştirsin bi tane suratına :p

z n p
30-08-2009, 12:29
tabi.benim de öyle aşındı.abarttım parçalandı diye.reflüde,gastritte de oluyo bruksizm.ama stresli insanlarda daha fazla.çene eklemini de bozarak baş ağrısı yapabiliyo.gece kullanılan ağızlıklar var (boksörlerdeki gibi).veya antidepresan kullanılabilir geceleri.mesela 10 mg laroxyl.

reflüden 4 sene önce ameliyat oldum ama mide hala sakat benim , stres / sinir direkt mideme vuruyor çünki :rolleyes:
benim başım ağrımaz kaşlarımda toplanır ağrı hep. anti-depresan kullanmam yaa ağızlık olayını düşünebilirim.. sağol canım bilgilerin için bir de dişçiye gideyim bakayım o ne diyecek.
bu gece yine baya bir çalıştırmışım anlaşılan çenem ağrıyor :rolleyes:

bansheinator
03-09-2009, 11:20
Öncesinde gece koruyucusu verdiler kullanamadım. Son zamanlarda sabah kalkışlarımda ağzımı açamamaya başladım en az 1 saat dün de dayanamayıp önce kendi diş doktoruma sonra da psikiyatriye gittim . diş doktorum önümüzdeki haftaya sevk verdi çene cerrahına çünkü yanağımla kulağımın arasında ki o kemikler daha belirginleşmeye başladı ve ciddi ağrı içerisinde ve daha öncesinde de dün de şiddetle psikiyatriye gitmemi söyledi.. psikiyatri ile de yaklaşık 40 dakika konuşma sonucu prozac ve desyrel verdi.prozac sabahları desyrel gece yatmadan önce ilk defa dün gece dişlerimi sıkmadan uyumuşum sabah kalktığımda ne bi ağrı ne başka bişey. okuduğum yorumlara göre aslında bu iki ilaç da uzun tedavilerde çok iyi değil bi tarafı yaparken diğer tarafı yıkıyor. dün öğlenden beri hiç bişey yemedim ve hala acıkmadım zorlayayım kendimi dedim ama midem bulanıyor bu seferde. 1 ay sonra kontrole gidicem tekrar bakalım o zmaan ne olacak..

Aslında bu durum genel anlam da 4 kişinin 3 ünde görülüyor ama ben son zamanlarda dişlerimi parçalamaya başladım ve bu sebep ile gittim. Gün içinde neye takılıyorsam onun acısı gece çıkıyordu. doktorun dediğine göre bu beynin ağlaması imiş..

z n p
03-09-2009, 15:11
normal ağlamalar yetmedi bi de beyin mi ağlıyor yani :rolleyes:
geçmiş olsun bu arada, ben prosac kullanacak kıvamda mıyım bilmiyorum ama baya baya sinirlerimi bozmaya başladı bu olayın günlük olması :rolleyes:

oziloz
03-09-2009, 15:52
sinirlerin bozulmasından dolayı bu olayın olmasının neticesinde sinirlerin bozulması. Tarayıcının sonsuz bir döngüye girmesi gibi :D

z n p
03-09-2009, 16:00
psikolojik zincirleme :D

z n p
03-09-2009, 16:01
http://www.youtube.com/watch?v=oS1b70JW8Cc

z n p
04-09-2009, 16:28
pazartesi plakamı almaya gideceğim
onunla uyumak pek mümkün olmayacak gibi ama deneyecez artık napalım :p

bansheinator
05-09-2009, 00:52
gece koruyucusu sadece dişlerin birbirine sürtünmesini ve sürtünerek oluşan kırılma yıpranmayı engelliyor. asıl önemli olan çenedeki baskı ve baskı ile birlikte çene baş boyun ağrısı. bunun için kesinlikle ve kesinlikle pskolojik destek şart çünkü çene cerrahları da uzun süreli tedavi veya kesin çözüm yoluna gidemiyorlar.. asla sakız çiğneme çene kaslarını daha da kuvvetlendirirsin..
Şimdilik ilaçlardan dolayı sanıyorum çok iyiyim ama ara ara çenem de özellikle sol tarafımda ciddi agrılar oluyor sanırım şimdiye kadar yapılan baskı sonucu. İlaçlara başladığımdan beri dişlerimi sıkmıyorum sabah kalktığım da ağrım yada ağzımı açamama gibi durumum olmuyor. Ama bu seferde ilaçları bıraktığımda tekrar başlamasından tırsıyorum. başka yolu yordamı varmıdır bilmiyorum şimdilik ama tekrar başa dönmek hiç istemiyorum. İlaçlar ağır yada bana ağır bilemiyorum sabah prozacı atıyorum akşama kadar dünya yansa yanmayan yerler vardır diip gülecek moddayım. Soft herşey sanki. Akşam ilacını içtikten sonra maksimum 5 dk içinde sızıyorum nereye kadar böyle devam ederim bilmiyorum. basit gibi görünen ama çok da boktan bi durummuş.

z n p
15-09-2009, 11:29
hem de boktan yaa :rolleyes:
3 gündür yatarken takıyorum plağı bünye yabancı nesne şokunu atlattıktan sonra anca dalıyorum uykuya, sonuçta uyuyabiliyorum hiç uyuyamamakta var.. ilk taktığım gün uyuya kaldım koltukta yatağa geçerken çıkardım refleks olarak anında başlamışım gıcırdatmaya ozi'nin deyişine göre baya bi hemde.. plağı takıp yatarken diş gıcırdamıyor sanırım artık ama sürtüp sürtmediğini bilmiyorum, yinede baş ağrılarım çene ağrılarım oluyor. 1 gün yine takmadan uyuya kaldım ertesi gün boynum çenem sinirlerim felç oldu. plakla uyuyup kalktıktan sonra bu seferde sanki çenem tutulmuş gibi oluyor o kadar saat ağzında yabancı bi nesneyle uyuyunca garip oluyor bu sefer diş gıcırdatmasından değilde sanırım plaktan çenem ağrıyacak .. aşşağıya tükürsen sel yukarı tükürsen yağmur :rolleyes:
hapla kendini uyuşturup diş gıcırdatmasını engellemek güzel ama o da bi çözüm değil ki bilinçaltını rahatlatmadıktan sonra nereye kadar kullanacaksın? ne plak ne hap hangisi çözüm olur ki buna..en azından dişlerimi korumak adına şu plağa katlanmaya çalışacağım bakalım :rolleyes:

bansheinator
15-09-2009, 12:28
dişim dışında şuan herşeyim anormal zaten uyku sorunum oluşmaya başladı, unutkanlık ayyuka vardı mide bulantısı ve surekli kusma halini saymıyorum bile nasıl olcak nasıl geçecek tamamen bilmiyorum. dişlerimi sıkmıyorum ama ya gerisi :(

z n p
15-09-2009, 12:36
valla sen bilirsin sinem ama nereye kadar uyuşturacaksın bünyeyi böyle? başka bi çözümü yok mu bu illetin, senin şuan uyguladığın çözüm değil eziyet.. gerçi öbür türlüde eziyet ya en azından sinirlerin kas ağrılarından bozulmuyor ..ben dişleri korumaya aldım ama gerisi meçhul .. dediğim gibi bilinçaltını rahatlamadıktan sonra gerisi boş :rolleyes:

bansheinator
15-09-2009, 12:45
sorunu bulsam çözücem de znp sorunu bulamıyorum yani nedir işimse işi bırakayım evimse evi bırakayım bi insanın gece dişlerini kırma pahasına ne sorunu olabilirki ? ilaçları kullanmadığım zaman sabah çenemi açamıyorum resmen ciddi anlamda ağrı oluyor öyleki dişim ağrısın çenem ağrımasın dediğimi biliyorum. İlaçlarında ne kadar etkisi varsa hepsi üzerimde bunun da farkındayım. Bi insan günde 7 defa kusabilirmi yahu. eve yürüyerek gitmeye karar verdim yoldan arkadaşım topladı. doktoru arayıp ilacı bırakmak istediğimi söyledim ama bi ilacın etkisi 14 günmüş bırakırsan boşuna almış olursun bu kadar ilacı değiştircem 2 hafta daha sabret dedi.. değiştirse ne yazar onu da bilmiyorum ilaçla sonlanırmı bu olay yoksa geçicimi onu da bilmiyorum ama bi daha ki kontrolde pskolog isticem ilaç kullanmak istemiyorum..

z n p
15-09-2009, 12:54
psikolog daha uzun vadeli daha rahat bir çözüm olabilir evet. hapın çözüm olacağını bilsem ben de kullanırım, katlanırımda etkilerine ama çözmüyor sadece uyuşturuyor yanında yan etkileride cilası, sen şuan yaşıyorsun işte bunları . benimde öyle ortada bi sorunum yok önceden ara ara yaparken şimdi günlük yapmaya başladım neden ben de bilmiyorum anlam veremiyorum.. belkide artık en ufak sıkıntı stres dahi bu şekilde hazmediliyor bünye tarafından ya da tamamen senelerin birikintisi, pasif stres

bansheinator
15-09-2009, 13:05
ekimin ilk haftası gidicem bakalım.. antidepresanların dediğin gibi sadece uyuşturma özelliği var başka da bi işe yaramıyor sinir bozmaktan öte.

z n p
15-09-2009, 13:14
hadi bakalım hayırlısı olsun, biraz daha sık dişini dicem ironik olacak :D
manen sıkmaya devam :P

bansheinator
15-09-2009, 13:19
du bakalım inşallah çözüm olurda seni de çözeriz :D

fOCUS
15-09-2009, 13:22
benim annem çok sıkıyodu dişlerini. 4 sene önce çok fena patladı bu olay. Sabahları kalktığında başımı komple hissetmiyorum filan diyodu. Yemek yerken çenesinin sağ tarafından takır tukur sesler geliyodu. 1-2 sene öyle gitti. Geceleri yatarken dişlerine şu korumalık mıdır nedir onlardan falan takıyodu. çeşitli çeşitli ilaçlar kullandı. Şimdi tam olarak geçmip gitmiş değil olay. Ama eskisi gibi de değil sanırım.

Lan ben de bazen çok fena sıkıyorum. Baş falan ağrıyo lam. bende de mi olacak :(

bansheinator
15-09-2009, 13:34
bruxizm derneği kurcaz :silly:

fOCUS
15-09-2009, 13:36
bağış toplayalım :D

bansheinator
15-09-2009, 13:46
olabilir :ozi

fOCUS
15-09-2009, 13:49
İçiniz burxulduysa , bruxizm mağdurlarına bir el de siz uzatın...

bansheinator
15-09-2009, 13:51
vay sloganda tamam :silly:

fOCUS
15-09-2009, 13:54
olcak bu iş olcak :D

z n p
15-09-2009, 14:02
Allah'tan trans müzik diye bişey var yaa sinirler laçkalaşınca anca onlar biraz sakinleştiriyor :rolleyes:

ilaç niyetine :

http://www.youtube.com/watch?v=31J0KmPseSs

madhouse
15-09-2009, 14:03
bali çekmek iyi gelir bence :silly

bansheinator
15-09-2009, 14:11
ilaç kullanmaya başladığım 2. günü bağır çağır şarkı söyleyeme başladım :D

z n p
15-09-2009, 14:15
ben de bu şarkıları ilaç niyetine kullanıyorum işte beynimin içinde yankılandıkça sakinleşiyorum ozi hiç sevmesede katlanıyor mecburen :silly

z n p
15-09-2009, 14:17
3. tur dinleyişim şimdi daha sakinim mesela :D
hemen öncesinde sinirlerim felçti etrafı dağıtıp kırıp savursam geçmezdi ama şimdi lokum :lolol:

bansheinator
15-09-2009, 14:18
çevremdekilerde sesime katlanıyor :D mecburen :silly: yakında hepsini sırayla pskiyatriye yollayacağız kısmetse :silly:

fOCUS
22-02-2010, 22:22
son 1 aydır geceleri uyurken fena sıkıyorum çenemi :'( her sabah uyandıktan sonra 1-2 saat başım ağrıyo nerdeyse

Essovius
22-02-2010, 22:40
streslisin demekki :n

kamen
22-02-2010, 22:44
hala aşıksın demek ki

PeNTaGRaM
22-02-2010, 22:56
O değilde Badakizm var bi de

fOCUS
22-02-2010, 23:01
streslisin demekki :n

doktora gidicem yarın ama o da kesin bunu diycek.. ama yok la.. valla çok rahatım ben stresim yok ki :roll

hala aşıksın demek ki

de get :D

kamen
22-02-2010, 23:08
gettim hadi :roll